16 października 2007

Errata do artykułu o herbacie

Pisząc niedawno artykuł o parzeniu herbaty, w jednym przypadku zbytnio zgeneralizowałem. Opisując czerwoną herbatę, wsadziłem pu-erh i oolonga do jednego worka, a to jest błąd. Te dwa rodzaje mocno się od siebie różnią, chociaż ich zaparzanie jest bardzo podobne. Błąd ten jest już naprawiony w rzeczonym artykule, a żeby nie szukać za dużo - wklejam tutaj dodany fragment.

Herbata czerwona (oolong) - kiedyś dość popularna w Polsce, teraz rzadziej dostępna. Ten rodzaj jest krótko fermentowany, dodatkowo przed fermentacją listki są umieszczane w wiklinowym koszu i potrząsane tak, żeby doprowadzić do otarcia ich brzegów.
Ten rodzaj herbaty parzymy ok. 5 minut w temperaturze 90-95C, sypiąc 1 łyżeczkę liści na filiżankę.

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Nawet nie wiedziałam, ze tak bardzo lubisz herbate braciszku...

Megan:)